Free senior care guidance for Upstate South Carolina families. No cost to you, ever.
Call (864) 727-7409
Greenville Senior Advisor(864) 727-7409

Staffing and medication rules in South Carolina CRCFs

South Carolina is one of the states that sets a numeric staff ratio for assisted living. Here is what it says.

Quick answer

Regulation 60-84 requires, in each building, at least one staff member or direct-care volunteer for each eight residents or fraction of eight during peak hours, and at least one for each 30 residents during non-peak hours, with a staff member awake and dressed at all times (Section 503.B).

Home›South Carolina Rules›Staffing and medication rules in South Carolina CR
Last verified: October 2026

What staff-to-resident ratio does South Carolina require in assisted living?

Regulation 60-84 requires, in each building, at least one staff member or direct-care volunteer for each eight residents or fraction of eight during peak hours, and at least one for each 30 residents during non-peak hours, with a staff member awake and dressed at all times (Section 503.B).

“Or fraction thereof” matters: a building with 17 residents needs three staff on duty at peak times, not two. In buildings licensed for more than 10 beds and spread over several floors, a staff member must be available on each floor whenever residents are there, and the facility must keep documentation proving it met the ratios (Section 503.B-C). These are minimums; buildings with many residents who need two-person transfers or have dementia often staff well above them, and that difference is worth asking about.

What counts as peak hours in a CRCF?

Regulation 60-84 does not fix the clock hours; it requires the peak-hour ratio during the periods when residents need the most help, which in practice means mornings and evenings around waking, bathing, meals and bedtime, with the lower overnight ratio applying when most residents are asleep.

Ask each facility to show you its staffing schedule for a typical weekday and a weekend, and when it switches from peak to non-peak staffing. A building that drops to its overnight minimum at 7 p.m. will feel very different at bedtime from one that keeps peak staffing until 10 p.m. The facility must keep records proving it met both ratios, so the schedule should exist on paper.

Who can give medications in a South Carolina assisted living facility?

Trained staff who are not nurses may administer routine medications in a CRCF, acting in a surrogate family role, if they have been trained by someone licensed to administer medications; staff may give injections only for diabetes or anaphylaxis under an established medical protocol, and sliding-scale insulin by staff is prohibited (Regulation 60-84, Section 1203.B).

Each dose must be prepared and given by the same staff member, no more than an hour ahead, and recorded on the resident's medication administration record. A resident may self-administer only with a physician's written order. Staff may check blood sugar if trained and the facility holds a CLIA certificate of waiver. A staff licensed nurse may give flu and vitamin B-12 shots and TB skin tests.

What training must CRCF staff receive before caring for residents?

Before resident contact and at least annually, every South Carolina CRCF staff member and direct-care volunteer must be trained in first aid, infection control, medication management, care specific to residents' conditions such as dementia, restraint techniques, bloodborne pathogens, confidentiality and the Bill of Rights for Residents of Long Term Care Facilities, among other topics, and CPR-certified staff must be present whenever residents are in the building (Regulation 60-84, Section 504).

Training must be documented and signed by both the trainer and the trainee. Ask to see the in-service calendar and how new hires are oriented before their first shift, especially for overnight staff who often work alone in a smaller building.

How does South Carolina screen CRCF staff for abuse history?

Every staff member and direct-care volunteer must undergo a criminal background check before employment under S.C. Code 44-7-2910, and no one with a prior conviction or no-contest plea for abuse, neglect or exploitation of a child or vulnerable adult may work in the facility (Regulation 60-84, Section 501.A).

The same check applies to private sitters a family hires to sit with a resident, through the facility's formal private sitter program (Section 506). If you plan to hire a sitter, ask the facility for its private sitter policy before you hire, because the sitter must complete orientation and screening before resident contact.

At a glance

South Carolina's CRCF staffing rules doSouth Carolina's CRCF staffing rules do not
RatioRequire 1 staff per 8 residents at peak and 1 per 30 off-peakRequire a nurse on duty
NightsRequire someone awake and dressed at all timesSet a separate ratio for dementia units
MedicationsAllow trained unlicensed staff to give routine medicationsAllow staff to give sliding-scale insulin
ScreeningRequire criminal background checks before hirePublish staffing levels for families

Sources include S.C. Code Regs. 60-84, DPH Healthcare Quality and SCDHHS pages and bulletins, CareScout, CMS and VA rate tables as cited above; see our editorial standards.

Not sure where to start?

Answer five questions and a local advisor will come back with senior care options in the Greenville area that fit your situation and budget. It is free, and there is no obligation.

Find care options
Find Facilities Near You